Loading ... ... Please wait!

 

 
printtitle
Κριτικές Τύπου
title

"Κτήμα Μερκούρη Cava 2006" - Aξιολόγηση:
Άρθρο του Νίκου Μάνεση στο www.greekwineworld.com.


Επιλογή από δημοσιεύσεις στον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο (2003-2006)

1.  Ε λ λ η ν ι κ ό ς  Τ ύ π ο ς

Αντάρης : … Το αγαπημένο μου κόκκινο κρασί του Κτήματος Μερκούρη. Mourvedre και Αυγουστιάτης περασμένα από βαρέλι, καταλήγουν, σ' ένα συμπυκνωμένο αρωματικό αποτέλεσμα με μαλακές ταννίνες, αρώματα φρούτων και πιπεριού που υποστηρίζονται διακριτικά από ξύλο…Τέλειο!
Μερόπη Παπαδοπούλου, «Γουλιά Γουλιά», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ένθετο Κ, 05.03.2006

Κτήμα Μερκούρη Cava 2002: … Βαθύ ερυθρό χρώμα. Πυκνό φρούτο βατόμουρου… Στόμα γεμάτο, κομψό, με φινετσάτες ταννίνες ….
«ΤΟΡ 100. Τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε το 2005», περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ- WINE, Μάρτιος 2006

Μερκούρη Χόρταις : Κόκκινο παλαιωμένο γλυκό κρασί από Μαυροδάφνη και Κορινθακή σταφίδα. Λιασμένο στον ήλιο, με τον παραδοσιακό τρόπο, δίνει 18% αλκοόλ και συμπυκνώνει αρώματα δαμάσκηνων, κονιάκ και κόκκινης μαρμελάδας. Ένα υπέροχο κρασί!
Στέλιος Λογοθέτης, «Εντεκα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε», περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ, 11.02.2006.

Κτήμα Μερκούρη Cava 2002: Πλούσιο σε όλα, με κύριο κομμάτι του πλούτου την ωρίμανση. Τά κόκκινα φρούτα είναι αρμονικά δεμένα με την έντονη παρουσία της σοκολάτας, της καραμέλας και του καπνού. Πολυσύνθετο, σαρκώδες και τανικό.
«Προτάσεις», περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ, 11.02.2006

Κτήμα Μερκούρη: … Στη Γαλήνη της Πελοποννησιακής γής, με τα κύματα της μεσογειακής θάλασσας να θωπεύουν τις ακτές του…το Κτήμα Μερκούρη διατηρεί ως κόρη οφθαλμού το αγροτικό τοπίο διδάσκοντας στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές πως η διαφύλαξη του είναι για όλους μας εκ των ων ουκ άνευ …
Μάριος Κάλφογλου, « Οινογραφώντας Ελεύθερα», Salt & Pepper, Νοέμβριος 2005

Φολόη - Τοπικός Οίνος Πισάτιδος, Ροδίτης: …κλασσικό άρωμα αχλαδιού, πολύ ευχάριστο, ισορροπημένο στόμα ….
«Προτάσεις», περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ, 15.10.2005

Χόρταις - Belvedere: …Δύο νέα κρασιά του Κτήματος που δοκίμασα και αξίζει τον κόπο να γεμίσουν τα ποτήρια σας στο τέλος του δείπνου…. «Χόρταις»: …. Με πέντε χρόνια παλαίωσης είναι πυκνό, πλούσιο και ισορροπημένο με έντονες νότες από καρύδι. Ιδανικό για σοκολατούχα επιδόρπια…. «Belvedere», ….Λεπτό, με νότες πορτοκαλιού, προσφέρεται για πιο ελαφρές γεύσεις…. Και τα δύο στο επίπεδο που χαρακτηρίζει τα του Κτήματος Μερκούρη….
Διονύσης Κούκης, «Ποιοτικά και γλυκά», περιοδικό Αθηνόραμα, 06.10.2005

Κτήμα Μερκούρη …. Διασχίζουμε τον ελαιώνα με τις υπέροχες ελιές, περπατώντας στο παλιό πέτρινο μονοπάτι απ' όπου κατέβαζαν τα βαρέλια στη θάλασσα. Αριστερά μας το δάσος ακολουθεί την ίδια πορεία. Αυτό το Κτήμα μπαίνει στη θάλασσα, αναβαπτίζεται και σου παίρνει το μυαλό…. Αποχαιρετώντας ρίχνω μιά τελευταία ματιά γύρω, στο οινοποιείο, στα αμπέλια, στους φοίνικες… Και καταλήγω πως μέσα σε όλα όσα μας πληγώνουν καθημερινά σ' αυτόν τον τόπο, υπάρχουν οάσεις όπου όλα λειτουργούν με συνέχεια, συνέπεια και πάνω από όλο ευγένεια.
Μερόπη Παπαδοπούλου, «Μια μέρα στο Κτήμα Μερκούρη», περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ,15.05.2005

Κτήμα Μερκούρη 1998: …Με την ισορροπία που χαρακτηρίζει όλα τα κρασιά του Κτήματος….
«Κρασί» ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Δεκ. 2004

Λαμπαδίας 2004: …. Ένα funky χαρμάνι από Grenache και Sagniovese….
Κων/νος Λαζαράκης, MW, «Νέα αστέρια στο προσκήνιο», περιοδικό ΕΥ, Μάιος 2004

Αντάρης 1999: …Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις… το «Αντάρης» 1999 του Κτήματος Μερκούρη, ένα χαρμάνι από Αυγουστιάτη με γαλλικό Mourvedre, η γεύση του οποίου όντως θυμίζει Ροδανό με μπόλικο σώμα…
Jancis Robinson, MW, « Στα βήματα του Διονύσου», Το Αμπελοτόπι, Ιούλιος - Αύγουστος 2004. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στους Financial Times της 10ης Ιούλίου 2004

Αντάρης 2001: …Εντονο βελούδινο χρώμα, πλούσιο μπουκέτο με αρώματα δέρματος και πιπεριού. Έντονη ευχάριστη γεύση με λεπτές ταννίνες …
Hotel & Restaurant, Δεκ. 2003

Κτήμα Μερκούρη Cava 1999: …Με βαθύ πορφυρό χρώμα, σύνθετη αλλά σχετικά κλειστή ακόμη μύτη, με αρώματα μαρμελάδας κεράσι, δαμάσκηνου, σοκολάτας και καπνού. Πλούσιο «στόμα» με ισχυρή δομή…

Κτήμα Μερκούρη 2000: … Επιτυγχάνει τη συνύπαρξη φρέσκων και ώριμων αρωμάτων…διαθέτει γεμάτο και μαλακό «στόμα».
Αργύρης Τσακίρης, «Οινοθήκη», περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 04.11.2003

Κτήμα Μερκούρη … Λίγο έξω από το Κορακοχώρι Ηλείας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα αγροκτήματα της Ελλάδας, το Κτήμα Μερκούρη… πάνω στο οποίο έχει αποτυπωθεί μια πλούσια αμπελοοινική ιστορία 150 χρόνων…
…Το κρασί που έκανε πολύ γνωστό το Κτήμα Μερκούρη τα τελευταία χρόνια. Είναι το ερυθρό «Κτήμα Μερκούρη»… ένα βελούδινο κόκκινο κρασί, από το οποίο αναδίδονται αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κρέμας καραμελέ και βανίλιας…

Σοφία Πέρπερα, «Κτήμα Μερκούρη», Γεύση Ζωής,, Φθινόπωρο 2003

Coma Berenices 2002 (Viognier): …Είναι ένα εξαιρετικό λευκό, από τα καλύτερα που δοκίμασα σ' όλόκληρη την Πελοπόννησο.
Γιάννος Κωνσταντίνου, «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο», O Πολίτης, Κύπρος, 14.09.2003

Κτήμα Μερκούρη: Στο Κορακοχώρι μας περιμένουν το φιλόξενο Κτήμα Μερκούρη και τα κρασιά του. Αγοράστε την Κάβα του Κτήματος και χαρείτε το μοναδικό Ελληνικό Château ….
Μαρία Χαραμή, «Πατριδογνωσία»,ΒΗΜΑgazino, 08.06.2003


2.  Δ ι ε θ ν ή ς  Τ ύ π ο ς

Tom Stevenson's Wine Report 2006: Greece by Nico Manesis
Greatest wine producers:
5. "Mercouri Estate"
Best value producers:
5. "Mercouri Estate"
Greatest Quality Wines:
6. "Cava Mercouri 2001"
Best Bargains:
8. "Domaine Mercouri 2003"

Domaine Mercouri Cava 2000: …It is one of Greece greatest wines. A blend of 85- percent refosco and 15- percent mavrodaphne, the 2000 is black with cherry plum flavors embedded in firm tannins, a ray of red cherry flavor shining through. Elegant and reserved, it will get more complex and fascinating over the next 20 years.
Tara Q. Thomas, Wine & Spirits, August 2005

Domaine Mercouri 2002: …Firm yet plush, the black fruit, black spice, and black earth flavors of this refosco-based blend would be terrific against the buttery richness of prime rib.
Tara Q. Thomas Wine & Spirits, August 2005

Chortes: And of course, Greece also means hedonistic dessert wines. Taste the sublime wine from the Mercouri estate, with the name of Chortes. The wine is matured five years and expresses a superb chocolate robe, a superb cocoa nose with notes of praline, prunes, and Havana. On the palate, this wine is rich, suave, ample, and harmonious, in spite of its 120g of residual sugar. This wine will delight chocolate lovers and cigar smokers, for it holds the entire range of the roasted, smoky aromas and savors of a great Cuban cigar…
Olivier Poussier, "Greek wine: Dionyssos will be proud", La revue des Vins de France, January 2005

Antares 2001 (Avgoustiatis/Mourvedre), Regional Wine of Letrinon,
Domaine Mercouri 2000 (Refosco and Mavrodaphne), Regional Wine of Letrinon: Recommended
Decanter, December 2004, Recommended Wines

Domaine Mercouri Cava 2000: Fabulous, intense with lots of black fruit and oak. Very complex, very well made.
Nico Manessis, Regional Chairmans's Report, Greece, Decanter, October 2004

Ktima Mercouri 2001 ****: Cardamon-like spice, riper tannins. Vinous. Gently oaked finish. Closed. Time will bring more complexity.
Nico Manessis, «Growing for Gold», Decanter, September 2004

Antares: Mercouri Estate produces a delicious blend of the obscure Avgoustiatis (meaning "August-ripening") grape with Mourvedre,the resulting wine speaks more of the Phone than anywhere else.
Greek Wines, Lisa Shara Hall Exposed, Wine Business Monthly, September 2004

Domaine Mercouri: The 1993 vintage showed great potential while the 1997 Lot 1, a cooler vintage, raised the bar even higher and remains a highlight. The 2001 Ktima Mercouri retains all the warmth, vinosity and spice of this estate, and is garnering both praise and commercial success.
Nico Manessis, "Olympic Performers", Decanter, August 10, 2004

Antares 2000: A blend of Mourvedre with Avgoustiatis, a grape local to the western Peloponnese, this vintage of Antares is still young, its velvety cherry flavors cloaked in a blanket of vanilla-spice from oak. Give it some time and then serve with sausages or other rich food.
Tara Q. Thomas, Wine & Spirits, August 2004

Domaine Mercouri 1999: …a combination of Refosco and Mavrodaphne grapes…. With a pleasant, plumy bouquet and soft, supple Finish ….
William Echikson , "Wines Worth Remembering", Washington Post Journal, August 2004

Antares (Mercouri) 1999 "Vin de table": Blend of Avgoustiatis (August-ripening) grape with Mourvedre and it does indeed resemble a southern Rhone wine with its slightly cheesy nose and great fullness and ripeness on the palate. Then There's a dustiness and the great thing is that is that there is such a lot of personality there.
Jancis Robinson, «Tasting notes - My favourite Greek Wines», July 2004

Antares 1999: …. a blend of Avgoustiatis grapes with French Mourvedre, which does taste a bit southern Rhone-Like but has real meat in the middle …
Jancis Robinson, «In The steps of Dionysos», Financial Times, July 10/11 2004

Foloi 2002 -Domaine Mercouri 2001: …. I love the white 2002 Foloi, which is a fresh and fruity but ultimately dry wine that will please Loire Valey adherents, especially those who admire the complex Chenin Blanc wines of the middle Loire. The red Domaine Mercouri 2001…., is full - bodied and complex, layered with tannins and black fruits, driven by a peppery minerality, and will appeal to those of us who wish the could drink grand cru Burgundy more regularly.
Steven Kolpan, «New Tricks From Greece's Old Vines», The Wine Report, July 2004

Foloi 2003 - Domaine Mercouri Cava 2000: … mit autochthonen Rebsorten - bei den Weiben begeistert der "Foloi", ein Fumé der Rebsorte Roditis aus 2003 mit einem Hauch Barrique, der den kraftigen, korperreichen Grundwein wunderbar unterstreicht. Beiden Roten überzeugt den Kava 2000 eine Cuvee aus Sangiovese und der autochthonen Rebsorte Mavrodaphne mit komplexen Aromen aus primärer, dunkler Beerenfrucht, Kaffe-und Schokoladentonen…
Dr. Friedhelm Mühleib, «Grünes Gold & dunkles Rot», Alles über WEIN, 4/2004

Ktima Mercouri: … Mir persönlich ist aber noch ein anderes Gewächs ans Herz "gewachsen": Ktima Mercouri produziert einen Wein aus der norditalienischen Rotweintraube Refosco und zeigt damit, dass griechische Winzer alles andere als träge sind und durchaus in der Lage, mit außergewöhnlichen Rebsorten beeindruckende Weine zu erzeugen. Dieser Wein wird ebenfalls in Körze unsere Weinliste bereichern und Ihnen hoffentlich genauso gut gefallen wie mir!
Raffaele Fazio , "Ein kurzer Bericht über die PROWEIN 2004 in Düsseldorf", www.prowein.com, April 2004

Mercouri: Leading producer
Jancis Robinson, Hugh Johnson, The World Atlas of Wine, λήμμα GREECE, ed. Mitchell, 5th ed., England, 2004, p.263

Foloi 2002: A superb value, Mercouris 100% Roditis 2002 Foloi has a frech aromatic profile that displays white flowers and currants. An elegant, light to medium-bodied wine, it is juicy, lively delicately spicy, and reveals a long subtly lemony finish ….
Robert M. Parker, Jr's, The Wine Advocate, 23 August 2003



arrow Αρχή σελίδας